Wat moet je doen met de melding over privacy?

WordPress heeft op 17 mei 2018 versie 4.9.6 gepubliceerd, waarmee naast enkele bugfixes ook nieuwe hulpmiddelen zijn geïntroduceerd om te voldoen aan de AVG wet. Na het inloggen krijg je deze melding over Persoonlijke gegevens en privacy.

Heb jij de nieuwe opties al gezien? Onder het kopje “hulpmiddelen” vind je de opties: [Persoonlijke gegevens exporteren] en [Persoonlijke gegevens verwijderen]. Verder vind je onder [Instellingen] een nieuw tabje [Privacy].

Persoonlijke gegevens exporteren

De eerste nieuwe optie is “persoonlijke gegevens exporteren”. Hiermee kun je een gebruiker die daarom vraagt een overzicht mailen van welke gegevens in het systeem staan. De procedure is als volgt:

  1. De gebruiker vraagt om zijn gegevens in te zien.
  2. Als beheerder/admin voer je de gebruikersnaam of het e-mail adres van de betreffende gebruiker in bij hulpmiddelen → persoonlijke data exporteren. De aanvraag wordt in een overzicht geplaatst.
  3. Vervolgens wordt er een e-mail naar de gebruiker gestuurd om de aanvraag te verifiëren. Daarin wordt de gebruiker gevraagd om op een link te klikken om zijn aanvraag te bevestigen.
  4. Daarna krijgt de beheerder/admin van de site een mailtje dat deze gebruiker zijn gegevens wil ontvangen. In het overzicht staat nu een button waarmee je de gebruiker een mailtje kunt sturen.
  5. De gebruiker ontvangt een link naar een gezipt HTML bestand dat hij kan downloaden. Daarin staan gegevens zoals zijn naam, gebruikersnaam en e-mailadres. Sommige plugins voegen hier ook door de betreffende plugin verzamelde gegevens aan toe; zo voegt WooCommerce de klantgegevens en orderhistorie toe aan de mail.

Persoonlijke gegevens wissen

De tweede optie is “persoonlijke gegevens wissen”. Dit werkt hetzelfde, maar nu worden alle persoonlijke gegevens van de betreffende gebruiker verwijderd. Maar, plugins kunnen nog wel gegevens bewaren. WooCommerce wist bijvoorbeeld niet standaard de klantgegevens bij een order (dit kun je instellen).

Privacy verklaring

Daarnaast vind je onder [instellingen] een nieuwe optie [privacy]. Daar kun je de pagina selecteren waarop je privacy verklaring te vinden is. Er wordt automatisch een link naar deze pagina getoond op inlog- en registratiepagina’s.

Als je nog geen privacy verklaring hebt kun je ook op de button [Maak een nieuwe pagina] klikken, waarmee WordPress volledig automatisch een AVG compatible privacy verklaring voor je aanmaakt. Deze moet je dan natuurlijk aanpassen. Dus beter is het zelf eerst een pagina aan te maken. Voorbeeld nodig? Lees dan deze blog over AVG.

Bron: https://wordpress.org/news/2018/05/wordpress-4-9-6-privacy-and-maintenance-release/

Loading...

Blijf op de hoogte

Gratis tips en tricks voor je website ontvangen?

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest

Share This