Je ziet het regelmatig op een website: gratis e-boek. Je moet dan wel je emailadres invullen, want daar gaat het om. Zo verzamel je emailadressen. Hoe werkt dat nou? En wat heb je er eigenlijk aan?

De 5 stappen

Stap 1: Maak een “weggever”

“Weggever” is eigenlijk een verkeerd woord. Het klinkt als iets “goedkoops”. Iets waar je zelf niet langer gebruik van wilt maken. Terwijl het nu juist een waardevol cadeau zou moeten zijn bomvol informatie waar je echt iets aan hebt. Zo waardevol dat iedereen je voor gek verklaart dat je dit gratis weggeeft. Dat kan een e-boek zijn, of een eerste hoofdstuk van je nieuwe boek, of een eerste les uit je online programma. In dit voorbeeld ga ik even uit van een e-boek.

Stap 2: Upload het e-boek naar de mediabibliotheek van je website

Zodra je dit hebt gedaan zie je dat het e-boek een eigen “link” heeft gekregen. 

Stap 3: Maak een e-mail lijst aan 

Maak bij je mailprovider (Active Campaign/ La Posta of een andere) een lijst aan waarop je de mailadressen wilt gaan verzamelen.

Stap 4: Maak een optinpagina met een inschrijfformulier

Een optinpagina is een pagina met maar 1 doel: dat mensen het formulier op deze pagina invullen. 

Stap 5: Maak een automatisering aan

Een automatisering is een serie mailtjes die automatisch verstuurd worden vanuit je mailprovider nadat een bepaalde actie is uitgevoerd. Deze mails kun je zelf opstellen. Een automation kan er bijvoorbeeld zo uit zien: 

  • een bezoeker vult het formulier in om een gratis ebeoek te ontvangen
  • direct na invulling ontvangt deze bezoeker een mail met daarin een bedankje en de downloadlink (zie stap 2).
  • een week later stuur je een mail met de vraag hoe het eboek bevallen is met een extra tip. (“Ben je er al aan toe gekomen? En.. hoe vond je het? Voor alle zekerheid stuur ik je nog een keer de link en een extra tip”. )
  • twee weken later stuur je een mail over je hoofd product: “Misschien vind je dit ook leuk”? Met een link naar de landingspagina van het product of de dienst die je wilt verkopen. Een landingspagina bevat geen menu aan de bovenkant, geen zijbalken, geen footer. Een landingspagina bevat alleen informatie en een call-to-action: een button om het product of de dienst te kopen. 

Wat is jouw “weggever” zet ‘m in een reactie en maak zo extra reclame 😉 . 

Blijf op de hoogte

Gratis tips en tricks voor je website ontvangen?

Je bent succesvol ingeschreven