Iedereen weet dat je sterke wachtwoorden moet gebruiken, maar toch gebruiken veel mensen nog steeds makkelijk te achterhalen wachtwoorden als ‘wachtwoord’, ‘123456’, ‘geheim’, hun eigen naam of die van hun kinderen. Bovendien wordt voor verschillende websites steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt.
Wachtwoordzinnen
Je kunt veel beter wachtwoordzinnen gebruiken. Die zijn niet alleen veel veiliger, maar in de meeste gevallen ook nog eens eenvoudiger te onthouden. Neem bijvoorbeeld ‘Dit w4chtwoord is g3heim$’. Dit wachtwoord telt 26 karakters, inclusief spaties, hoofdletter, cijfers en een leesteken. We hebben de letter ‘a’ vervangen door het cijfer ‘4’ en een van de letters ‘e’ door het een ‘3’. De zin begint met een hoofdletter en wordt afgesloten met het dollarteken. De $ aan het eind kan worden onthouden omdat dit teken in sommige programmeertalen wordt gebruikt om het einde van een regel aan te geven. Je kunt natuurlijk ook gewoon een *‘gebruiken.
Bedenk voor elke website of webservice een ander wachtwoord
Gebruik verschillende wachtwoorden. Bedenk voor elke website of webservice een andere wachtwoord. Maar als je dit dan doet, hoe onthoud je ze dan? Wachtwoorden op losse papiertjes schrijven is natuurlijk uit den boze. Wat dan? Opslaan op je computer? Opschrijven in een boekje? Ook niet echt veilig. Voor het onthouden ervan bestaan verschillende programma’s. Twee van deze zogenoemde password managers zijn Password Safe en KeePas. Je slaat alle wachtwoorden op in een password manager en hoeft dan nog maar één masterwachtwoord te onthouden. Simpel toch?