mailchimp beperkt

Mailchimp was altijd een prima mailprovider. “Was”, want sinds mei 2019 is er veel veranderd. De gratis versie is behoorlijk uitgekleed en ‘easy’ is niet meer zo ‘easy’.

De twee belangrijkste beperkingen zijn:

  1. Er is nog maar 1 mailinglijst gratis
  2. Unsubscribers tellen mee als abonnee.

slechts 1 mailinglijst bij gratis account Mailchimp

List heet nu Audience, maar dat is niet de enige wijziging. Even een nieuwe lijst aanmaken is er niet meer bij. De menubalk van Mailchimp is gewijzigd. Waar “List”stond staat nu “Audience”. Nou alleen een naamsverandering is toch niet zo erg? Nee, als het daarbij gebleven was niet. Maar als je nu een nieuwe lijst wilt aanmaken moet je upgraden, betalen dus. Ik vind het jammer. Je kunt een bestaande lijst nu wel gaan indelen in groepen en met tags gaan werken, maar dat werkt toch anders.

menu zoals het was:

Menu nu in 2019:

Klik je dan op “Audience” met het idee een nieuwe lijst aan te maken en vervolgens op “Manage Audience” en “View Audiences”, dan krijg je dit:

Na het upgraden kun je wel weer een lijst bijmaken. Wil je het upgraden omzeilen dan kun je alternatieven gebruiken. Binnen een lijst kun je namelijk gebruik maken van tags en/of groepen. Ik ga dit  hieronder uitleggen.

Tags

Tags zijn een soort van label dat je mee kunt geven aan elke abonnee. Dat kan bijvoorbeeld zijn “klant” of “yogalessen” of  “workshops”, etcetera. Deze tags zijn alleen voor jou. De abonnees kunnen de tags niet zien, ook niet als ze onderaan de nieuwsbrief klikken op “Persoonsgegevens aanpassen”.

Groups (Groepen)

Wil je abonnees binnen je mailinglijst zelf laten aangeven in welke groep ze thuishoren, dan kun je gebruik maken van ‘Groups’. Zo kun je bijvoorbeeld een groep aanmaken voor een bepaald interessegebied. Abonnees kunnen dan kiezen welke tips ze willen ontvangen: bijvoorbeeld yogatips, meditatietips.

Unsubscribers tellen mee als abonnee

Mensen die zich hebben uitgeschreven (unsubscibers) tellen mee als abonnee. Niet fijn bij een limiet van 2000 abonnees dat geldt voor een gratis account.
Oplossing: ‘unsubscribers’ archiveren. Hoe doe je dat?

Uitgeschreven personen archiveren

Alllereerst moet je een selectie [segmen] maken van alle contacten die de status ‘unsubscribes’hebben.

–> ga naar [Manage contacts] en klik op [New segment]

–> klik op Unsubscribed

–> Selecteer nu alle uitgeschreven personen en klik vervolgens op [Archive]

Maar hoe vind je deze contacten dan weer?

Gearchiveerde personen terugvinden

Gearchiveerde personen terugvinden kun je als volgt doen

–> Ga naar [Manage Contacts]

–> View archived contacts

Daar vind je de gearchiveerde contacten.

Kun je gearchiveerde unsubscribers ook weer op een lijst zetten? Ja, dat kan wel. Je moet ze dan selecteren en terugzetten via [Unarchive], maar ze blijven uitgeschreven (unsubscribes). Je kunt ze in het kader van de AVG niet op de lijst terugzetten als abonnee.

Kom je er niet helemaal uit, laat mij je dan helpen. Stel een vraag, neem even contact met me op of volg een workshop!

PS Kies je voor een betaalde oplossing dan zou ik gaan voor ActiveCampaign of de Nederlandse versie Mailblue

Loading...

Blijf op de hoogte

Gratis tips en tricks voor je website ontvangen?

Je bent succesvol ingeschreven

Pin It on Pinterest

Share This