Wanneer heb jij voor het laatst kritisch naar je website gekeken?
De tijden veranderen snel. Daarom is het belangrijk je website up-to-date-te houden. Check daarom regelmatig of er geen achterhaalde en overbodige inhoud op je website staat.
Neem vandaag eens de tijd om kritisch je website langs te lopen en alles weg te halen wat niet goed werkt of wat je bezoekers afleidt van je artikelen of producten. Om je te helpen heb ik hier een top 5.
1. Oude video’s
Heb jij video’s op je website staan/ Check ze dan. Oude video’s kunnen heel leuk zijn, maar niet als ze achterhaalde informatie bevatten. Als je wilt dat mensen je als expert zien het een slechte indruk als je bijvoorbeeld nog laat zien hoe een niet meer bestaande tool werkt. Zeg nu zelf: jij wilt toch ook de laatste versie van alles?
! Actie: verwijder oude video’s
2. Foto’s die je van het internet hebt geplukt
Gebruik jij foto’s voor je website van Pinterest, Instagram of Google? Niet doen. Je weet dan niet of er copyright op zit. Je loopt het risico op hele hoge boetes als je zomaar foto’s publiceert die je van het internet hebt gehaald.
Stockfoto’s is een ander verhaal. Die kun je gewoon gebruiken. Ik gebruik zelf vaak foto’s van Pixabay. Deze zijn rechtenvrij en kun gewoon gebruiken, ook commercieel. Lees ook:gratis stockfoto’s.
! Actie: Verwijder alle afbeeldingen die je niet zelf gemaakt hebt of die niet rechtenvrij zijn.
3. Dode links
Zorg ervoor dat elke link op je website ook daadwerkelijk naar een bestaande pagina linkt. Wanneer je bezoekers een lelijke melding krijgen dat de pagina niet bestaat haken ze natuurlijk gauw af. Dat is jammer. Het is ook slordig en slecht voor je zoekmachineoptimalisatie (Google.
Twee tips: maak een goede 404 pagina en gebruik een plugin als Broken Link Checker.
! Actie: verwijder dode links.
4. Ongebruikte plugins
Het is slim om eens in de zoveel maanden je plugins te bekijken en alle plugins te verwijderen die je niet meer gebruikt, die niet goed werken of die niet meer worden bijgehouden en verouderd zijn. Hoe minder plugins je hebt, hoe sneller je website kan laden en hoe beter WordPress zal werken.
Check je website op taalfouten. Maar waarom eigenlijk? Zo erg zijn een paar foutjes in je tekst toch niet? De bezoekers snappen toch wat je bedoelt? Ja, dat is zo, maar als je website stikt van de taalfouten zegt dit veel over jou. Slordig is de eerste reactie die mensen dan hebben. Ze zullen hierdoor geen vertrouwen in je krijgen. Bezoekers zien jou dan niet als de expert waar ze nu juist naar op zoek zijn. Onzeker over de taal? Laat de teksten dan eens lezen door iemand die er verstand van heeft.
!Actie: check je teksten op taalfouten.
En nu jij: kom je snel in actie?
En kom je er niet uit? Neem dan even contact met me op. Dan lopen we samen je website even door.
SEO bij Pinterest? SEO staat toch voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachineoptimalisatie? Dat klopt. En misschien dat je dat Pinterest viel onder de social media, maar Pinterest is een zoekmachine: een zoekmachine van afbeeldingen.
Pinterest borden optimaliseren voor SEO
SEO hoort bij zoekmachines en bij zoekmachines horen zoekwoorden. Dat betekent dus dat je relevante zoekworden of keywords moet gebruiken als je gevonden wilt worden, ook bij Pinterest.
Zoekwoorden toevoegen bij Pinterest
Bij Pinterest voeg je zoekwoorden toe
In de titel van je bord
In de beschrijving van je bord
In de beschrijving van je pin
Door duidelijke titels en beschrijvingen wordt je pin sneller ontdekt in de zoekresultaten. Je kunt maximaal 100 tekens gebruiken voor je titel en maximaal 500 voor je beschrijving. In de beschrijving kun je hele zinnen gebruiken of opsommingslijsten.
Je kunt ook gebruik maken van hashtags, maar deze werken alleen in de bord-omschrijvingen.
Zoekwoorden vinden voor je Pinterest account
Omdat Pinterest een zoekmachine is kun je op Pinterest zelf ook zoekwoorden vinden. Ga maar eens naar het zoekvenster. Stel dat je een nagelstudio hebt. Typ dan maar eens ‘nagels’ in het zoekvenster. Je zult zien dat je dan – net als bij Google – woorden ziet waarop veel gezocht wordt.
Nu je weet dat er veel op deze zoekwoorden gezocht wordt kun je deze gebruiken voor je eigen content.
De voornaamste reden om een link (url) in te korten is omdat je het wat normaler of mooier vindt staan. Er zijn ook tools waarmee je dit kunt doen, bijvoorbeeld bit.ly of tiny.url. Bij post op social media zou ik het niet doen.
Gebruik geen korte links in social media
Er zijn drie goede redenen om links niet af te korten voor berichten in social media:
Zo’n afgekorte link ziet er voor de lezer onbetrouwbaar uit. Ze weten niet waar ze terechtkomen als ze er op klikken.
Facebook houdt hier om dezelfde reden niet van. Facebook zal een bericht met een verkorte link daarom geen voorrang geven.
Met een uitgebreide link zien bezoekers wel meteen waar ze naar toe gaan. Ze bezoeken dan eerder je website.
Nepreviews en misleidende zoekresultaten vanaf mei 2022 wettelijk verboden
Bekijk jij eerst de reviews voordat je over gaat tot aanschaf van een product of dienst? De meeste mensen wel. Een positieve ervaring op je website zetten over je eigen bedrijf is dan ook een goed idee. Maar wees daarbij wel eerlijk. Verzin ze niet even zelf. Dan maak je neprecensies. En neprecensies zijn vanaf 28 mei wettelijk verboden. De Eerste Kamer heeft op 29 maart 2022 ingestemd met een wetsvoorstel dat dit moet regelen.
Uit onderzoeken zou blijken dat 16 procent tot 33% van de reviews nep is. Een op de tien beoordelingen zou het gevolg zijn van actieve manipulatie, waarbij fabrikanten klanten iets in ruil voor een positieve recensie beloven.
Bedrijven moeten vanaf 28 mei consumentenbeoordelingen op echtheid controleren. Hoewel de wet, zeker bij buitenlandse webshops, lastig te handhaven lijkt is de Consumentenbond blij. ‘Ontzettend veel consumenten baseren zich bij online aankopen op beoordelingen van andere consumenten. Nepreviews zetten de consument daarbij op het verkeerde been.’
Definitie: Contentmarketing is een marketingtechniek waarbij de content zo relevant en waardevol is voor de specifieke doelgroep dat deze inhoud de ideale klant aantrekt en aanzet tot aankopen. Doel: winstgevende klantacties. In jip-en-janneke-taal: als de inhoud van je website goed is trekt deze jouw ideale klanten aan als een magneet.
Do’s en dont’t voor contentmarketing:
De don’ts voor contentmarketing
blog niet voor kwantiteit maar voor kwaliteit
publiceer geen slecht geschreven blog
kopieer geen inhoud en dupliceer je eigen inhoud niet
schrijf geen lange paragrafen.
maak geen schrijffouten
Wel doen:
schrijf kwalitatieve inhoud voor je blog
publiceer regelmatig. Liever 1 x per maand, dan eerst 3 per week en dan 3 maanden niks.
gebruik zoekwoorden in je blog
gebruik kopjes en subkopjes om de tekst makkelijk te laten lezen
plaats deelknoppen onderaan je blog, zodat het makkelijk is je berichten te delen op social media
Je ziet het regelmatig op een website: gratis e-boek. Je moet dan wel je emailadres invullen, want daar gaat het om. Zo verzamel je emailadressen. Hoe werkt dat nou? En wat heb je er eigenlijk aan?
De 5 stappen
Stap 1: Maak een “weggever”
“Weggever” is eigenlijk een verkeerd woord. Het klinkt als iets “goedkoops”. Iets waar je zelf niet langer gebruik van wilt maken. Terwijl het nu juist een waardevol cadeau zou moeten zijn bomvol informatie waar je echt iets aan hebt. Zo waardevol dat iedereen je voor gek verklaart dat je dit gratis weggeeft. Dat kan een e-boek zijn, of een eerste hoofdstuk van je nieuwe boek, of een eerste les uit je online programma. In dit voorbeeld ga ik even uit van een e-boek.
Stap 2: Upload het e-boek naar de mediabibliotheek van je website
Zodra je dit hebt gedaan zie je dat het e-boek een eigen “link” heeft gekregen.
Stap 3: Maak een e-mail lijst aan
Maak bij je mailprovider (Active Campaign/ La Posta of een andere) een lijst aan waarop je de mailadressen wilt gaan verzamelen.
Stap 4: Maak een optinpagina met een inschrijfformulier
Een optinpagina is een pagina met maar 1 doel: dat mensen het formulier op deze pagina invullen.
Stap 5: Maak een automatisering aan
Een automatisering is een serie mailtjes die automatisch verstuurd worden vanuit je mailprovider nadat een bepaalde actie is uitgevoerd. Deze mails kun je zelf opstellen. Een automation kan er bijvoorbeeld zo uit zien:
een bezoeker vult het formulier in om een gratis ebeoek te ontvangen
direct na invulling ontvangt deze bezoeker een mail met daarin een bedankje en de downloadlink (zie stap 2).
een week later stuur je een mail met de vraag hoe het eboek bevallen is met een extra tip. (“Ben je er al aan toe gekomen? En.. hoe vond je het? Voor alle zekerheid stuur ik je nog een keer de link en een extra tip”. )
twee weken later stuur je een mail over je hoofd product: “Misschien vind je dit ook leuk”? Met een link naar de landingspagina van het product of de dienst die je wilt verkopen. Een landingspagina bevat geen menu aan de bovenkant, geen zijbalken, geen footer. Een landingspagina bevat alleen informatie en een call-to-action: een button om het product of de dienst te kopen.
Wat is jouw “weggever” zet ‘m in een reactie en maak zo extra reclame 😉 .
Strippenkaart voor 3 uur, 5 uur of 10 uur. Dit kan zijn voor onderhoud, coaching, het schrijven van teksten en/of aanpassingen aan je website. De prijzen zijn incl btw.