Selecteer een pagina

Wat timemanagement te maken heeft met een tomaat.

Tomatenwijsheid

Wat een tomaat te maken heeft met time-management? Alles. Niet vanwege deze koookwekker in de vorm van een tomaat, – want het zou ook prima werken met een kookwekker in de vorm van een ei – maar omdat er echt zoiets bestaat als pomodoro-techniek. Pomodoro is Italiaans voor tomaat 😉

pomodorotechniek

Wat is de Pomodoro-techniek?

De Pomodoro-techniek is een methode voor timemanagement, die gebruikt kan worden voor elke taak. Laat tijd voor je werken, niet tegen je. Met deze productiviteitstechniek deel je je dag op in korte tijdseenheden van 25 minuten (de “pomodoro’s’), waarin je onafgebroken aan één bepaalde taak werkt, en neem je tussendoor een pauze van 5 minuten. Het resultaat: je krijgt meer gedaan, je verbetert de kwaliteit van je werk drastisch én je versterkt je focus.

Hoe zit dat nou met die tomaat en 25 minuten?

In de jaren ’80 merkte Francesco Cirillo dat hij maar niks gedaan kreeg wanneer iedereen aan zijn hoofd bleef zeuren en hij constant last had van afleiding. Daar zat volgens hem toen maar een ding op: hij zou zichzelf en anderen om hem heen moeten gaan heropvoeden. Hij pakte een timer uit de keuken (die er toevallig als een tomaat uitzag, ‘pomodoro’ in het Italiaans) en zette hem op 25 minuten. Precies genoeg tijd om een taak gedaan te krijgen en daarna even rust te nemen. Dat bleek prima te werken. Bovendien wist iedereen om hem heen wanneer Francesco ‘midden in een Pomodoro’ zat ze hem niet konden storen en lieten ze hem met rust. Zo ontstond een beproefde time-management methode.

De basisbeginselen van de Pomodoro-techniek

Schaf om te beginnen zelf een pomodoro-timer aan: staat leuk op je bureau en het is meteen een goed gespreksonderwerp ?
Gebruik de online tool https://pomodoro-tracker.com/

Aan het begin van elke dag selecteer je de taken die je vandaag voor jezelf moet doen en zet die op een TODO-lijst. Begin dan met werken:

  1. Start de Pomodoro-timer (25 minuten)
  2. Werk tot de pomodoro rinkelt
  3. Neem een korte pauze (3-5 minuten)

Blijf werken, pomodoro na pomodoro, totdat de de taak waar je mee bezig bent is afgerond. Neem elke 4 pomodori een langere pauze (15-30 minuten). Wees streng voor jezelf : Onderbreek nooit een Pomodoro, maak hem nooit korter dan 25 minuten en … ga nooit nog even door na die tijd!!!

Heb je een taak die korter dan 25 minuten duurt? Combineer 2 of meer taken dan in 1 Pomodoro tot je aan de 25 minuten komt. Duurt je taak langer dan 25 minuten? Deel hem dan bij voorbaat op in verschillende Pomodoro’s of – wanneer je er achter komt terwijl je er mee bezig bent – breek hem evengoed af na 25 minuten en pak hem na je korte pauze weer op in een nieuwe pomodoro.

En…. is dit een techniek die voor jou werkt? Laat het me weten in een reactie.