Selecteer een pagina

Wat is een redirect? Waarom zou je een redirect gaan gebruiken?

Heb je een webshop waarbij je uitverkochte producten hebt. Of heb je veel pagina’s of blogs die je wilt weggooien? Doe dat niet zomaar! Een redirect is een soort verhuisbericht van een pagina of product.
Als je je nieuwe adres niet doorgeeft kunnen mensen je niet meer vinden. Bij een website is dat ook zo. Als je de url van een pagina wijzigt (of de hele pagina en dus url weggooit) kunnen bezoekers en zoekmachines (!) je niet meer vinden.

Verwijs je oude pagina of product daarom altijd door naar een andere pagina die hier mee overeenkomt. Dat doe je met een redirect.

Welke soorten redirects zijn er?

Er zijn verschillende soorten redirects die je kunt gebruiken, maar ik beperk mer hier tot de twee meest gebruikte: de 301-redirect en de 302-redirect. Wil je meer info over de redirects 303, 307 en 308 ga dan even naar Google support.

301-redirect: Permanente redirect:

Als het gaat om een permanente wijziging dan maak je gebruik van de 301 redirect. Deze staat voor Moved Permanently. Dit type redirect geeft aan de zoekmachines door dat de verwijzing naar de nieuwe URL permanent is. De SEO waarde (zoekmachine waarde) wordt dan gewoon meegenomen.

302-direct: Tijdelijke redirect:

Als het gaat om een tijdelijke verhuizing van de URL, maak dan gebruik van een 302 redirect. De SEO waarde wordt dan niet doorgegeven, maar verlies je ook niet.

Waar maak ik een redirect aan?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt een plugin gebruiken en je kunt redirect regels aanmaken in het .htaccess bestand van je website. In dit artikel ga ik de plugin veder toelichten.

Plugin voor Redirect gebruiken

Ga in je dashboard naar [Plugins} en dan [Nieuw] en typ als zoekterm redirect in. Internet wijzigt snel. Kijk vooral naar het aantal downloads en wanneer de plugin voor het laatst is bijgewerkt. Op dit moment zou ik gaan voor Redirection

Ga vervolgens in het Dashboard in de linkerbalk naar ‘Instellingen‘ en daaronder vind je ‘301 Redirects‘. Daar zie je:

Destination: hier vul je de nieuwe link in  >> nieuwe link met http://www.jedomeinnaam.nl/permalink

Daarna klik je op de knop ‘Bijwerken‘.

Heb je vragen? Mail me gerust.

Blijf op de hoogte

Gratis tips en tricks voor je website ontvangen?

Je bent succesvol ingeschreven