Selecteer een pagina

Hoe snel is jouw website?

Hoe snel is jouw website?

Een bezoeker beslist in enkele seconden of hij op je site blijft of verder gaat. Snelheid voor je website is dus belangrijk.

In principe zou een pagina ergens rond de drie seconden nodig moeten hebben om te laden. Duurt het zes seconden of langer, dan moet je er echt wat aan gaan (laten) doen.

Maar dan moet je wel weten wat de huidige snelheid van je website is.

Meten is weten

Er zijn verschillende gratis tools op de markt waarmee je de snelheid van je website kunt meten.

De meest interessante is GTMetrix.com. Wanneer je hier de URL van je website of een specifieke pagina ingeeft, krijg je vrij nauwkeurig te zien hoe snel je website is en waar de verbeterpunten liggen.

5 tips om je website sneller te maken

1 De basis: de hosting

De basis moet goed zijn. De basis voor je website is je host. Want je website draait op de server van je host. Als een hostingbedrijf bijvoorbeeld niet is geoptimaliseerd voor WordPress, waarop jouw website draait, dan vertraagt dit enorm. Ik heb goede ervaringen wat dit betreft met Vevida en One.com

2 Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen en foto’s zijn heel belangrijk voor je website: een beeld zegt meer dan 1000 woorden! Maar pas wel op: foto’s met een te grote resolutie vertragen je site. Met programma’s als Photoshop, Gimp, Pixlr of Voorvertoning (Mac) kun je de resolutie eenvoudig aanpassen. Het beste is om de afbeeldingen aan te passen voordat je ze upload.

3 WordPress Plugins

Plugins zijn superhandig. En overal is wel een plugin voor te vinden. Dat is handig, maar ook een valkuil. Elke plugin zkan er voor zorgen dat je website iets trager laadt. Beperk het gebruik van plugins daarom. Nog twee belangrijke tips: houd de plugins up-to-date en verwijder plugins die je niet (meer) gebruikt.

4 Opschonen van je website

WordPress bewaart alle revisies van je pagina’s, SPAM-berichten, trackbacks en pingbacks. En ook als je een bericht hebt weggegooid in de prullenbak zit deze nog wel in je database. Vervuiling dus. Daarmee loopt je website snel vol. Haal dus maar de bezem door je website. Hoe? Met een plugin  Als je alles in één handomdraai wilt opschonen, gebruik dan de plugin WP-Optimize.

5 Pingbacks en Trackbacks uitschakelen

Pingbacks en Trackbacks zijn twee methoden om andere blogs te laten weten dat jij een link naar hen hebt gebruikt, en omgekeerd. In vele gevallen is het SPAM. Daarom adviseer ik deze niet te gebruiken. Uitschakelen doe je in je WordPress Dasboard bij Instellingen -> Reacties.

Hoe snel is jouw website?