Als je Googlet op WordPress krijg je twee formele websites te zien: WordPress.com en WordPress.org. Allebei werken ze met de software WordPress. Maar wat is dan het verschil tussen die twee? Hoe kom je tot een goede keuze?
Allereerst: wat is wat.
Inhoudsopgave
WordPress.com
WordPress.com is de WordPress software inclusief de hosting ervan. Jouw website draait op de server van WordPress. WordPress.com is een website waarop je een gratis account kunt aanmaken om te starten met je eigen website. De extensie .com staat in dit geval voor commercieel. Huh? Commercieel en gratis? Hoe zit dat dan? Je kunt inderdaad helemaal gratis een website aanmaken die er ook nog eens goed uit ziet. Er zijn heel veel thema’s waar je uit kunt kiezen om het uiterlijk naar je hand te zetten. Addertjes? Je hebt niet de volledige controle over je website en als je uitbreidingen wilt zul je moeten betalen.
WordPress.org
WordPress.org is de organisatie achter WordPress.
Naast WordPress.org is er ook een Nederlandse WordPress : hier kun je de laatste versie van WordPress downloaden en nog veel meer. Zo kun je thema’s en plugins uploaden, waarvan er heel veel gratis zijn. Informatie zoeken en/of vragen stellen als je ergens niet uit komt.
Wat zijn de verschillen?
Hiervoor loop ik 10 belangrijke punten door:
- Domeinregistratie
- Webhosting
- De installatie
- Thema’s
- Plugins
- Beveiliging
- Webshop
- Advertentie
- Controle over jouw website
Domeinregistratie
Domeinregistratie is het vastleggen van een domein voor een bepaalde periode.
WordPress.com: bij de gratis versie wordt het adres zoiets als jouwwebsite.wordpress.com. Wil je een eigen domeinnaam zoals jouwwebsite.nl (dus zonder de naam wordpress er in) dan moet je hiervoor betalen. Hoeveel hangt af van het pakket dat je kiest. Let op: bij registratie is de domeinnaam van jou, maar je website niet. Die blijft van WordPress.
WordPress.org: je moet zelf je domeinnaam registreren. Waar je dit doet bepaal je helemaal zelf.
Webhosting
Jouw website staat op de server van van een gespecialiseerd bedrijf dat webruimte aanbiedt. Lees hier meer over webhosting
WordPress.com: WordPress is jouw webhost. Jouw website draait op de server van WordPress. Gratis bij een naam als jouwwebsite.wordpress.com. Keuze uit 2 pakketten als je meer wilt.
WordPress.org: volledige vrijheid om een webhost en een hostingpakket te kiezen.
Installatie
WordPress.com: dit wordt voor je gedaan. Je maakt een gratis account aan en een paar klikken later staat je (basis-)website
WordPress.org: Bij de meeste providers is dit in 1 klik gebeurt. Als dat niet kan moet je de WordPress software eerst downloaden op je computer (Nederlandse WordPress pagina) en daarna uploaden op de server van je provider. Hiervoor heb je een bepaald programma nodig, zoals bijvoorbeeld Filezilla. DIt programma moet je dan ook weer eerst downloaden. Vervolgens moet je dan nog 5 stappen doorlopen. Dit lijkt iets ingewikkelder, maar in de praktijk valt het erg mee en zoals gezegd, meestal kun je dit wel uitbesteden.
Thema’s
Thema’s bepalen de layout van je site. Een belangrijk item dus.
WordPress.com: keuze uit voorgeselcteerde thema’s. Dat zijn er een paar honderd, maar toch geen volledige keuzevrijheid
WordPress.org: volledige vrijheid uit een onbeperkt aantal thema’s. Gratis en betaalde thema’s. Kijk maar eens op nl.wordpress.org/themes/
Plugins
Met plugins kun je extra functionaliteiten aan je website toevoegen. Dat kan een contactformulier zijn, maar er nog veel meer. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een plugin voor.
WordPress.com: plugins installeren is niet toegestaan. Dat is een enorme beperking.
WordPress.org: installeer wat je wilt, gratis of betaalde plugins. Maar doe dit wel met beleid. Te veel plugins kunnen je site namelijk vertragen en gratis plugins kunnen malware bevatten, In principe zijn de plugins die je kunt downloaden op WordPress.org veilig.
Beveiliging
WordPress is enorm populair. Dat maakt beveiliging bijzonder belangrijk.
WordPress.com: beveiliging, updates en backups worden allemaal voor je geregeld. Don’t worry, be happy.
WordPress.org: beveiliging, updates en backups moet je zelf regelen. Hier zijn plugins voor, maar je moet wel weten wat je doet. Installatie en met name configuratie van deze plugins kan best wel lastig zijn.
Webshop
Denk je er over om een website te beginnen?
WordPress.com: voor een webshop moet je flink bijbetalen. Ik zou het zeker niet adviseren. Dan nog liever mijnwebwinkel.nl
WordPress.org: er is een gratis plugin WooCommerce die fantastisch werkt. Als winkel, maar ook als je online producten zoals e-boeks, online trainingen of video’s wilt verkopen.
Advertenties
Wel of geen advertenties op je website? Laat het in ieder geval een bewuste keuze zijn.
WordPress.com: bij de gratis versie worden advertenties getoond, waar je geen invloed op hebt. Zo kan het zomaar gebeuren dat er advertenties op je site komen van je concullega: die heeft immers dezelfde doelgroep! Als je geen advertenties wilt moet je betalen. Aan de andere kant geldt het hier ook: als je zelf advertenties op je website wilt zetten ben je hierin heel erg beperkt.
WordPress.org: jij bepaalt of je wel of geen advertenties op je website wilt en waar je ze dan wilt plaatsen en hoe groot ze dan moeten zijn.
Controle over je eigen website
WordPress.com: je bent niet volledig ‘baas over eigen website:
– je hebt geen controle over de getoonde advertenties
– je hebt slechts beperkte keuze uit thema’s
– je kunt je website niet direct verwijdeen
WordPress.org: de website is volledig van jou. Jij bepaalt de inhoud en wie wat mag zien. Je kunt de website verkopen. Je kunt de website per direct volledig verwijderen. Kortom: je kunt er mee doen wat jij wilt.
WordPress.com: website wordt goed gevonden door zoekmachines als Google.
WordPress.org: omdat je belangrijke plugins kunt installeren, zoals Yoast, kun je zelf iets aan zoekmachineoptimalisatie doen.
Conclusie:
Legio mogelijkheden om te werken met de software WordPress. Welke mogelijkheid je kiest is geheel aan jou.
Mijn advies?
Wil je kennis maken met het systeem WordPress en/of wil je een persoonlijke website? Ga dan (even) voor de gratis versie van wordpress.com.
Wil je een website zakelijk gebruiken, kies dan voor wordpress.org, omdat de site dan echt van jou is en je alle mogelijkheden kunt gebruiken om van je website een belangrijk marketinginstrument te kunnen maken.