Selecteer een pagina

Nepreviews en misleidende zoekresultaten vanaf mei 2022 wettelijk verboden

neprecensies

Bekijk jij eerst de reviews voordat je over gaat tot aanschaf van een product of dienst? De meeste mensen wel. Een positieve ervaring op je website zetten over je eigen bedrijf is dan ook een goed idee. Maar wees daarbij wel eerlijk. Verzin ze niet even zelf. Dan maak je neprecensies. En neprecensies zijn vanaf 28 mei wettelijk verboden. De Eerste Kamer heeft op 29 maart 2022 ingestemd met een wetsvoorstel dat dit moet regelen.

Uit onderzoeken zou blijken dat 16 procent tot 33% van de reviews nep is. Een op de tien beoordelingen zou het gevolg zijn van actieve manipulatie, waarbij fabrikanten klanten iets in ruil voor een positieve recensie beloven.

Bedrijven moeten vanaf 28 mei consumentenbeoordelingen op echtheid controleren. Hoewel de wet, zeker bij buitenlandse webshops, lastig te handhaven lijkt is de Consumentenbond blij. โ€˜Ontzettend veel consumenten baseren zich bij online aankopen op beoordelingen van andere consumenten. Nepreviews zetten de consument daarbij op het verkeerde been.โ€™

Meer info? Lees dan het nieuwsbericht van de Rijksoverheid

Blijf op de hoogte

Gratis tips en tricks voor je website ontvangen?

Je bent succesvol ingeschreven