Selecteer een pagina

Zomercheck: opfrisbeurt voor je website

zomercheck

Als je op vakantie gaat check je natuurlijk voor vertrek je auto, maak je lijstjes en bereid je je goed voor. Maar hoe staat het met je website? Kan die ook ook wel een Zomercheckgebruiken?

15 tips voor een goede website

download pdf

Duidelijke navigatie

Een goed menu is altijd zichtbaar, klapt niet uit, bestaat uit maximaal 9 items en schept duidelijkheid voor je bezoeker

Een goede titel

Geef elke pagina en elk bericht een goede titel die meteen duidelijk maakt waar het artikel of de pagina over gaat. Een goede paginatitel moet meteen prikkelen om het artikel verder te lezen.

Responsive

Responsive betekent dat de content meeschaalt met de grootte van het beeld. Hierdoor is  je website goed te lezen is op een desktop, tablet en iphone. Google straft websites die niet responsive zijn genadeloos af door ze niet weer te geven in zoekresultaten. Een absolute must dus.

Design: less = more

Is de vormgeving functioneel en ondersteunend in plaats van dominant? Is de layout rustig en duidelijk?
Gebruik geen diashows op je homepage. Hoe vaak heb jij zelf bij bezoek aan een site de hele diashow bekeken?
Bezoekers vinden deze elemente irritant en haken dan af: drukke of onoverzichtelijke layout, pop-ups en advertenties, kleine onleesbare lettertjes.

Een snelle website

De snelheid van je website kun je checken met de PageSpeed Insights analysetool van Google nog meer waarde. Deze tool geeft je een goed inzicht in de snelheid van jouw website. Niet alleen kun je de tool gebruiken om te kijken hoe snel je website is ten opzichte van je concurrenten, maar de tool geeft je ook direct feedback met verbeterpunten waar je nog aan moet werken.

Up-to-date content

Het lijkt een open deur: zorg dat je site actueel is. Niemand zit te wachten op achterhaalde informatie. Bezoekers haken meteen af en wat denk je dat dit doet voor je expertstatus? Zet in ieder geval bij berichten de reacties aan. Bij het plaatsen van een reactie wordt je pagina namelijk automatisch weer “ververst”.

Als je dan toch je artikelen doorneemt: kijk ook naar de leesbaarheid. Maak gebruik van kopjes en tussenkopjes. Plaats goede afbeeldingen.

Zorg voor een veilige site: HTTPS

Bij een veilige website staat er een groen slotje in de adresbalk voor www. De S in HTTPS staat voor [secure]. Het betekent dat de manier waarop jouw browser communiceert met een website versleuteld is. Heb je een formulier op je website dan is een https-protocol verplicht. Daarnaast is het ook voor Google een must. Google geeft bij website zonder SSL de melding dat deze sites niet veilig zijn. Bye bye bezoekr! Je kunt een https cetificaat regelen bij je provider. Kom je er niet uit? Laat mij je dan helpen.

Repareer kapotte links

Echt een “vakantieklus” om alle links na te lopen, maar wel essentieel. Links die niet werken is voor Google een signaal van mindere kwaliteit. Je kunt je website chekcen via Broken Link Checker.

Een goede 404-pagina

Je krijgt een error 404-pagina te zien als je een pagina wil bezoeken die niet (meer) bestaat. Bijvoorbeeld bij het volgen van een dode of foute link. Standaard krijgen bezoekers dan een lelijke 404 error te zien. Maar in plaats hiervan kun je ook zelf een 404pagina maken in je huisstijl. In deze pagina kun je dan vertellen dat er iets mis gegaan is en een uitweg bieden. Bijvoorbeeld: https://www.sitevisie.com/foutje/

Installeer de plugin Yoast Seo

De #1 WordPress Seo Plugin: Yoast SEO Yoast SEO is de originele plugin voor WordPress SEO sinds 2008. Het is de favoriete tool van miljoenen gebruikers

Zoekmachinevriendelijke urls’s

Elke pagina en elk bericht heeft een webadres. Standaard is dit bij WordPress zoiets als https://www.mijnwebsite.nl/?p=123
Als dit moet verwijzen naar je contactpagina is dat natuurlijk niet duidelijk. Niet voor de bezoeke enniet voor Google. Daarom moet je dit anders instellen, zodat het zoiets wordt:

https://www.mijnwebsite.nl/contact

Dat doe je in een WordPress website bij Instellingen – >  Permalinks. Zet deze dan op [Berichtnaam]. Dit is de algemene instelling die voor de hele website geldt. Daarnaast kun je ook per pagina de permalink wijzigen. Dat kan – als je bent ingelogd – direct onder de titel:

Contactinformatie overal goed zichtbaar

Maak van je website geen zoekplaatje. Zorg dat op elke pagina van je website duidelijk is hoe bezoekers contact met je op kunnen nemen.

Call to action op iedere pagina.

Stuur je bezoeker. Een bezoeker neemt 2 seconden de tijd om op een pagina te bekijken “what is in it for me?”. Zorg dus dat het op elke pagina duidelijk is hoe hij zich kan aanmelden, contact me je op kan nemen of naar een andere pagina kan gaan. Stuur op elke pagina wat de bezoeker “moet doen”. Dat betekent dat je sfeer, navigatie en buttons (call-to-actions) goed op elkaar moet afstemmen.

Ga bloggen!

Wat is jouw ideale klant? Wat zijn zijn problemen en hoe kun jij die oplossen? Bloggen is ideaal om je expertise te laten zien. Maar ook, om een relatie met bezoekers op te bouwen. Zo trek je klanten aan met je artikelen, maar …. Ook Google. Want als je blogt “gebeurt”er regelmatig iets op je website. En een website is beweging scoort beter dan een statische website.

Optimaliseer afbeeldingen

Een beeld zegt meer dan 100 woorden, maar pas op dat afbeeldingen je website niet gaan vertragen. Heb je een kleine afbeelding nodig, gebruik daar dan geen afbeelding van 2 MB voor. Een handige tool om afbeeldingen te comprimeren is https://tinypng.com/ (gratis).

Voer vervolgens na het uploaden een goede titel en een alternatieve tekst in bij je afbeeldingen. De alternatieve titel wordt gebruikt door screenreaders en zoekmachines. Voer je niets in dan wordt de bestandsnaam gebruikt.

Door een goede alt-tekst bij je afbeeldingen te gebruiken kunnen je afbeeldingen voorkomen in Google Images en het gebruik van alt-teksten maakt je website laagdrempeliger voor visueel beperkte bezoekers.

Let bij afbeeldingen op het copyright. De beste foto’s zijn foto’s die je zelf maakt!

Geef je website een zomerboost!

Kom je er alleen niet helemaal uit? Neem dan even contact met me op dan lopen we samen je website door. contact Sitevisie